Depresia este o tulburare care duce la aparitia unei senzatii acute de tristete, de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp si afecteaza bucuria de a trai, capacitatea de munca si sanatatea. Predispozitia genetica, impreuna cu evenimente de viata stresante, afectiuni medicale, nasterea unui copil sau alti factori pot determina un dezechilibru al anumitor substante chimice din creier, ducand la aparitia depresiei.
In cazurile de depresie consultul unui specialist este esential, deoarece persoana afectata poate ajunge la incapacitatea de a comunica, de a efectua activitati de rutina, in cazuri extreme chiar la suicid.
Principalele simptome ale depresiei sunt:
- tristetea in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, timp de minim doua saptamani
- pierderea interesului si placerii pentru activitati odinioara placute
- scaderea sau cresterea semnificativa in greutate
- insomnie sau somnolenta
- agitatie sau inhibitie a comportamentului
- oboseala si lipsa de energie
- simtaminte de lipsa de valoare si vinovatie
- diminuarea capacitatii de gandire si concentrare
In tratamentul pentru depresie alegem psihoterapia, tratamentul medicamentos, sau ideal combinatia dintre acestea tinand cont de mai multi factori: gravitatea depresiei, abilitatile si particularitatile pacientului. In clinica noastra, folosim tehnici psihoterapeutice eficiente pentru a ajuta persoana afectata de depresie sa se echilibreze emotional si sa-si recapete bucuria de a trai.
Psihoterapia are avantajul de a preveni, in anumite cazuri, aparitia unui alt episod depresiv. Medicamentele nu vindeca depresia, adeseori ele doar amelioreaza sau elimina simptomele. Daca medicatia nu este combinata cu psihoterapia, la intreruperea tratamentului, depresia poate reveni, psihoterapia avand avantajul de a preveni aparitia unui nou episod depresiv. In absenta tratamentului, depresia tinde sa aiba o evolutie cronica, cu multiple recaderi.
Articole relevante
Originile dinamicilor depresive se gasesc in experientele umane dureroase din perioada de imaturitate, de obicei experiente de separare si pierdere a obiectului sau a persoanei iubite. Pierderea timpurie nu este intotdeauna asa cum ne-am astepta, concreta si observabila…
Psihiatrie sau psihoterapie? Săptămână aceasta Clinica The Mind vorbește la Agerpress despre diferența între aceste două tipuri de tratamente pentru sănătatea mentală. În timp ce psihiatria se ocupă mai mult […]
De la inceputul practicii mele, atat ca psihoterapeut, cat si ca psihiatru m-am lovit de o multime de mituri cu privire la medicamente si psihoterapie.
Pe de-o parte m-am intalnit cu persoane care erau total impotriva medicamentelor…
Dacă te afli în căutarea unui psihiatru de încredere, ghidul „Cum să îți alegi un psihiatru de încredere” de pe CSID este un loc bun de început. Articolul oferă sfaturi […]
Medicația psihiatrică este înconjurată de mituri care descurajează oamenii să caute ajutor, perpetuând suferința. Printre acestea se numără idei precum faptul că pastilele schimbă personalitatea, provoacă dependență sau sunt prescrise […]
Săptămână aceasta Cami Dumitru, director de programe de psihoterapie și psiholog clinician în cadrul Clinicii The Mind vorbește la „Ce se întâmplă doctore?” despre semnalele care indică un dezechilibru emoțional […]
Acum doar cativa ani, cand la vreo petrecere sau la o masa cu prietenii, oamenii auzeau ca esti psiholog sau psihiatru, aveau tendinta sa te evite discret. Era destul de raspandita ideea ca noi, cei care lucram in domeniul acesta, descoperim cu usurinta ce e in neregula cu persoana din fata noastra…